Bakanlığımız, Eğitimin Tüm Kademelerinde

Bakanlığımız, Eğitimin Tüm Kademelerinde "Dilimizin Zenginlikleri Projesi"ni Başlattı

Millî Eğitim Bakanımız Sayın Yusuf Tekin, sosyal ve kültürel etkinlikler yoluyla öğrencilerin dilin zenginliklerini tanımasını ve kültür taşıyıcısı olan sözcüklerle buluşmalarını sağlamak amacıyla okul öncesinden liseye tüm sınıf kademelerinde uygulanmak üzere "Dilimizin Zenginlikleri Projesi"nin başlatıldığını açıkladı.

16.11.2023 61

16-11-2023

Millî Eğitim Bakanlığındaki Başöğretmen Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen projenin tanıtım toplantısında konuşan Millî Eğitim Bakanımız Sayın Yusuf Tekin, Cumhuriyet'in 100. yılını kutlayıp "Cumhuriyetin Yeni Yüzyılı" sloganıyla başlayan yeni dönemin hayırlı olmasını diledi.  

İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarına değinen Bakanımız Sayın Yusuf Tekin, "Bir kez daha uluslararası camiayı, bize dikte ettikleri uluslararası insan hakları evrensel bildirgelerinin ışığında İsrail'i savaş suçlusu olarak tanımaya ve bir an önce, iş işten geçmeden önce bu savaşı sonlandırmaya davet ediyorum." diye konuştu.   Dilimizin Zenginlikleri Projesi'nin başlangıç adımlarını daha önce attıklarını ve haziran başından beri Türkçe, Türk kültürü, ülkeyi bir arada tutan değerler üzerine çalıştıklarını anlatan Tekin, projenin bu sürecin devamı niteliğinde olduğunu söyledi.   Türkçe eğitiminin önemine değinen Tekin, şu değerlendirmelerde bulundu: "Türkçe, çocukların akademik başarılarında önemli rol oynuyor. Türkçe, çocukların kendilerini iyi ifade edebilmeleri hem de bizi bir arada tutmak için önemli bir referans kaynağı. Çocuklarımızın sadece akademik hayatta değil; iş hayatında, toplumsal hayatta, aile hayatında başarılı bir biçimde kendilerini ifade etmelerini istiyorsak bu konudaki en temel eksikliğimiz Türkçe dil becerilerinin yeterince gelişmiş olmaması. Çıkış noktamız burası. Bakanlık olarak temel vazifemiz, Türk millî kimliğini ve her bir evladının kişiliğini güçlü kılmak ise o zaman Türkçe kullanımını güçlendirmek Bakanlığımızın temel görevlerinden biri olacaktır."  

"Şunu iddia ediyorum: dünyanın en zengin dillerinden biri, Türkçe"

İngilizcenin çok zengin olduğu yönündeki söylemleri hatırlatan Bakanımız Sayın Yusuf Tekin, "Ben şunu iddia ediyorum: dünyanın en zengin dillerinden biri, Türkçe." dedi. Bakanımız Sayın Yusuf Tekin, Türkçeye gereken özenin gösterilmesi gerektiğine işaret ederek "Teknolojinin tüm dünyayı belirli sınırlara ve dillere mahkûm etme tehdidi karşısında bizler Türkçeye sahip çıkmak mecburiyetindeyiz. Eğer Türkiye Yüzyılı'nı inşa edeceksek, böyle bir vizyonla evlatlarımızın yetişmesini istiyorsak Türkçemizin zengin varlığının da mutlaka kullanılmasını zorlamak mecburiyetindeyiz." diye konuştu.   Çocukların gündelik hayatta kullandıkları kelime haznesinin azlığından, zayıflığından bahsediliyorsa bunda bakanlığın da payı bulunduğunu vurgulayan Tekin, bu sorumluluğu yerine getirmek için adımlar atmaya çabaladıklarını söyledi. Kaşgarlı Mahmut'un Dîvânu Lugâti't-Türk yaklaşık 9 bin kelime bulunduğunu aktaran Bakanımız Sayın Yusuf Tekin, Türk Dil Kurumunun Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla yayımladığı sözlükte ise Türkçe söz varlığı sayısının 132 bin 334'e ulaştığını, bunun Türkçenin zenginliğini gösterdiğini vurguladı.  

"Dilimizin tek ihtiyacı, onun kıymetini bilecek insanlar ve kurumlar"

Bakanımız Sayın Yusuf Tekin, "Bizim üstümüze düşen şey, güncel ve teknolojik gelişmelere göre dilimizi zenginleştirmek, kullanılmayan, kullanılma oranı azalan kelimelerimizin tekrar kullanıma sokulması için çaba sarf etmek." ifadesini kullandı. Türkçenin, kendi söz varlığının en canlı dönemlerinden birini yaşadığını belirten Bakanımız Sayın Yusuf Tekin, "Çünkü Türkçe konuşan insan sayısını artık 100 milyonlarla ifade edebiliyoruz. Türkçe konuşan ülkeler arasındaki işbirliği geliştikçe kuşkusuz bu zenginliğin de farkına varacağız. Türk Devletleri Teşkilatı, bu anlamda çok ciddi çalışmalar başlatmıştı. Bu çalışmalar tamamlandığında, kelime haznemizin ortak dilimizin çok daha zenginleşeceğine eminim." dedi.  

Türkçeyi zenginliği ve canlılığı ile bir medeniyet dili hâline dönüştürmek zorunda olduklarının altını çizen Bakanımız Sayın Yusuf Tekin, "Bu medeniyet diliyle bir kültür üretmek zorundayız. Dilimiz canlı, genişliyor, büyüyor. Dilimizin tek ihtiyacı, onun kıymetini bilecek insanlar ve kurumlar. Biz dilimize gereken önemi vermezsek, başkalarından bu hassasiyeti göstermesini bekleyemeyiz. Sosyal mecralarda, televizyon ekranlarında, öğrencilerimizin kendi aralarında Türkçenin kıymetine ve zenginliğine mutlaka başvurmalı, bu anlamda bir çoraklığın oluşmasına da asla müsaade etmemeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.  

"Öğrencilerimizin kelime haznesini ve kavram bilgisini geliştirmeyi hedefliyoruz"

Bakanımız Sayın Yusuf Tekin, Dilimizin Zenginlikleri Projesi'ne ilişkin şu bilgileri verdi: "Projemizin amacı, sosyal ve kültürel etkinlikler yoluyla öğrencilerin dilin zenginliklerini tanıması, kültür taşıyıcısı olan sözcüklerle buluşmasıdır. Bu sayede öğrenciler, dilimizin seçkin ve özgün eserlerini daha yakından tanıyacaklar, milletimizin kültür birikimini, düşünce dünyasını ve hayat tarzını yeniden keşfedeceklerdir. Dilimizin Zenginlikleri Projesi'ni okul öncesinden liseye tüm kademelerimizde öğrencilerimizin ilgi, istek ve yeteneklerine uygun faaliyetler olarak gerçekleştirip hayata geçireceğiz. Her kademedeki öğrencilerimiz için ayrı ayrı eylem planları hazırladık. Bu eylem planlarını da yakın bir zamanda okullarımızla paylaşacağız. Projenin merkezine sözlük okuma etkinliğini aldık. Aile buluşmaları, etkileşimli kitap okumaları yapacağız. Uzmanlar davet edilecek, şiirler seçilecek ve çocuklarımıza seçilmiş beyitler ezberletilecek, Türk klasiklerini okuyacaklar. Dört dil becerisine yönelik olarak deneme, öykü ve benzeri yazılar üretecekler, videolar hazırlayacaklar, dijital platformlarda, afiş yarışmalarında Türkçeyi kullanacaklar. Tasarımlar yapacaklar, özgün sözcük yazma yarışmaları organize edilecek. Çocuklarımızın ilgisini çekecek bu alana yöneltecek bir dizi etkinlik hayatımızda olacak. Yapacağımız faaliyetlerle öğrencilerimizin kelime haznesini ve kavram bilgisini geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu bağlamda özellikle belirli yaş gruplarında faaliyetlerin tümü sözlük okuma etkinlikleriyle eş güdümlü devam edecek. Projemizin adında da vurguladığımız gibi dilimizin zenginliklerinin tamamını kucaklayan bir anlayışla Türkçemize hep birlikte sahip çıkacağız."  

"Türkçenin zenginliklerini daha iyi kullanan bir dille hitap edilmesini arzu ediyorum"

Bakanımız Sayın Yusuf Tekin, Türkçenin en eski iki kaynağından biri olan Dîvânu Lugâti't-Türk'ü Türkçeye kazandıran Kaşgarlı Mahmut'u, Kutadgu Bilig gibi eşsiz hazineyi sunan Yusuf Has Hacib'i ve Türkçenin zenginleşmesine hizmet eden bütün değerli bilim, edebiyat ve sanat insanlarını saygı ve rahmetle andı ve "Onlar kadar kıymetli eserler üretecek, Türkçemize onlar kadar katkı verecek kuşaklar yetiştirmeyi Allah bizlere nasip etsin." dedi.   Bakan Tekin, projeyi teorik olarak kurguladıklarını ama pratik olarak sahada bu çalışmalara öğretmenlerin destek olacağını belirterek, branş ayrımı gözetmeksizin bütün öğretmenleri projeye sahip çıkmaya davet etti.  

Sadece öğrencilerin değil, öğretmen, idareciler ve toplumdaki herkesin gündelik hayatta kullandığı kelime sayısını artırması yönünde farkındalık oluşturmasını isteyen Bakanımız Sayın Yusuf Tekin, "Çocuklarımızın, gençlerimizin daha çok sayıda kelime hazinesinin sahip olması, kendilerini daha iyi ifade edebilmeleri için çaba sarf ediyoruz." ifadesini kullandı.   Toplumun bütün fertlerinin daha nezih, daha özenli, Türkçenin zenginliklerini daha iyi kullanan bir dille muhataplarına hitap etmesini arzuladığını ifade eden Bakan Tekin, "Biz de bu konuda adımlar atmaya devam edeceğiz. Projemizin gerçekten dilimizin sahip olduğu zenginliklerin ortaya çıkarılmasına vesile olmasını, çocuklarımızın bu sürece sahip çıkacak bir bilinçle, şuurla yetişmesini arzu ediyorum." diye konuştu.  

Ortaöğretim Genel Müdürü Halil İbrahim Topçu da konuşmasında, "Sözlük Özgürlüktür" sloganıyla projeyi hayata geçirmek istediklerini vurgulayarak, "Bu kapsamında 'söz varlığını zenginleştirme çalışmaları' ile öğrencilerimizin kelime haznelerini, kavram bilgilerini geliştirmek, dil öğrenme becerilerini güçlendirmek ve kitap okuma alışkanlıkları kazanmalarına katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Aynı zamanda da öğrencilerimizin, Türk dilini etkili kullanmalarını sağlama, düşünce dünyalarını geliştirme, daha çok duyan, düşünen, anlayan ve üreten insanlar olarak yetiştirilmelerini sağlamayı hedefliyoruz." dedi.   Sözlük okuma çalışmalarını, projenin merkezine aldıklarını kaydeden Topçu şunları söyledi: "Öğrencilerimiz Türk edebiyatının klasik metinlerini inceleyecekler ve bu metinlerde yer alan yeni sözcüklerle tanışacaklar. Öğrendikleri yeni sözcüklerle ilgili öğretmenleri ile birlikte sözcük çalışmaları yapacaklar. Proje kapsamında sözlük okuma yarışmaları yapılarak, özgün sözlük üretimi çalışmaları desteklenecektir. Projeyi yürütebilmek için Bakanlıkta Merkez Yürütme Kurulu, Türkiye geneli il, ilçe ve okul yürütme komisyonları oluşturulacaktır. Aynı zamanda öğrencilerimizin bu kapsamda katıldıkları çalışmalar e-okul sosyal etkinlikler modülüne işlenecektir."

Kaynak: meb.gov.tr antalya.meb.gov.tr